Politisk korrekt og politisk ukorrekt. Interrail dag 3

Siste dagen i Berlin. To drømmer har allerede blitt oppfylt, det er 12 timer til nattoget går, sola skinner, og vi kan velge og vrake i ulike tilbud. Siden dette er en tur som også må legges opp på ungenes premisser får de lov å være med å bestemme hva vi skal gjøre. Aigin foreslo Check-point Charlie og jeg Berlin Zoo (!). 

Checkpoint-Charlie er kanskje den mest kjente grenseovergangen mellom Øst- og Vest-Berlin. Museet tar for seg historien fra 1945 og fram til murens fall i 1989. Men der er også en del som er viet til menneskerettighetsforkjempere som Ghandi og Walesa. Her er det flusst av informasjon om ulike måter en har prøvd å krysse muren på, ulike farkoster som har blitt brukt i fluktforsøk og historiene til de som lyktes og mislyktes. Det er også kunst inspirert av muren og dens historie. Det er informasjon om NATO, og en egen seksjon dedikert Raoul Wallenberg, og var kanskje det siste som fenget mor sjøl mest. Den unge ingeniøren i familien lot seg rive med av de ulike farkostene brukt til å smugle mennesker over grensa. Kaisa lot seg ikke imponere over noe spesielt.

Man kan spørre seg om det noen gang kan bli for mye informasjon? I dette tilfelle tror jeg at jeg må si ja. Gjenstander og bilder forsvant i tekstplakater på 4 språk. Det ble et litt overveldende inntrykk, og det ble vanskelig å orientere seg. I tillegg var det fysisk vanskelig å finne frem i mange små rom. Vil jeg anbefale det videre? Tja, for historisk interesserte unge og voksne med god tid, ja. For en 10åring, nei definitivt ikke barnevennlig (ja sånn rent bortsett fra museumsbutikken da). 

På vei ut kunne man se selve checkpoinet, det kostet en formue for et arrangert bilde. Selfien var gratis, men speilvendt.

Sola skinte fra nesten skyfri himmel på vei til neste undergrunnsstasjon. Det var jo derfor helt perfekt å stoppe på en strand som vi slumpet over midt i Berlin. Med strandbarer og det hele. Vi hadde fremdeles 10 timer til toget skulle gå. Så det ble god tid til is, brus og chilling i solstoler. Man kan lure på om han kule svensken noen ganger tar av seg skinnjakka…

Når fotografen gir dæ fingern!!!
Skinnjakka på! 22 varme (i skyggen!)

Neste stopp var dyrehagen, det politisk ukorrekte valget på turen. Jeg er selvsagt av den oppfatning av at dyr har det best i naturen, og ikke i fangenskap. Samtidig var ungenes entusiasme i taket over alle dyrene de fikk se. Men også her tror jeg at en kanskje har en mulighet for å skape engasjement for naturen. Vi snakket om rødlisting og naturlig økosystemer. Og om dyr i fangenskap. Hvordan balansere kommentaren “Dagen min er perfekt jeg har sett en panda” med en elefant som ser ut som han filmet med boomerang-filter ett skritt fram ett tilbake hele tiden mens vi var der (Jeg vet ikke om det er normal elefantoppførsel, det bare virka som han kjeda seg så sinnsykt)? I tillegg til dyreparken er det også et akvarium, der var ikke vi. Vi brukte 3 timer på å komme oss gjennom parken. Aigin likte kondoren med utspilte vinger for en vingepuss best. Kaisa pandaen og pingvinene. Mor sjøl er mest ambivalent til det hele. Kan det anbefales? Tja igjen. Har ikke et klart svar. Vondt og fint på samme tid. Skal ærlig innrømme at flamingoer og fugler i all verdens farger på nært hold er fascinerende. Ville jeg noen gang fått sett dem i sitt rette element? Neppe. Er deres fangenskap riktig for min fornøyelse? Nei. Kan det skape et større engasjement for naturen? Ja. Og her stopper jeg debatten min med meg selv.

Slitne og sultne!!!

En ting vi ikke er så flinke til er å stoppe opp for å få påfyll av mat. Så da vi hadde gått parken til endes var vi skrubbsultne alle sammen. Valget falt på Hard Rock café. Ikke tysk cuisine i dag heller. Men som sagt ungenes premisser er litt viktig også her. De har vært flinke til å prøve nye smaker, selv om ikke alt smaker like godt.  

Rammsteingitar, hadde vi planlagt bedre kunne vi kanskje fått med oss Rammstein i Berlin som spilte 4.juli…. Kan ikke få med seg alt. Gitaren er et plaster på såret…

Interrail består av en del venting, og det har vi blitt gode på. Det er viktig å ha med pc?, kortstokk, niste og rikelig å drikke. 🙂 Og sannelig kunne en ikke vinne interrailtur på isteflaska. Så var det klart for en ny natt på toget, vi trodde vi skulle få egen kupé, men det gjorde vi ikke… Det var litt ekstra romslige seter i familiedelen av ei vogn. Så vi ble litt skuffa da vi gjorde oss klar til en ny tognatt. Og ja den tøffe svensken tar av seg skinnjakka av og til.

 

Skinnjakke av!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *