Edinburgh, du store min hvor du er vakker. Interrail dag 8

Etter litt over ei uke på reisefot i godt vær, kom regnet. Men vi er jo i Skottland, så annet kunne man vel ikke vente. Regnet til tross, temperaturen er høy, og med dagens plan var ikke regn det værste som kunne skje.

Dagens plan var enda mer shopping… Lunsj på Spoon og så Escape room. Vi hadde sett oss ut noen souvenirer første dagen, som vi ville ta med hjem og alle “nerdebutikkene” som var stengt på søndag fikk også besøk i dag.  Men vi klarte å besinne oss litt mer i dag enn i går. Men som sagt tidligere, dette er et mekka for tegneserie-, superhelt-, bok- og serienerder som oss.

Lunsjen ble inntatt på en caféen Spoon. I følge gårsdagens guide var det ikke The Elephant house som er Harry Potters fødested, det var der han fikk “vokse opp”. På Spoon som var eid av J.K. Rowlings svoger, ble de aller første kapitelene til Den Vises Stein skrevet. MEN dette er ikke på noen måte”melket” av Spoon.  Den er faktisk helt Harry Potter fri sone. Det gjør den ikke mindre kul av den grunn. God atmosfære, god mat, kult interiør og folk fra rundt ett  til åtti år.  Mye var utenom det vanlige, de hadde ikke engang vanlig cola, kun økologisk. OG doen var en stuide i seg selv. Måtte gå to ganger sånn at jeg kunne ta med kamera gang to! 🙂

Hvem sier at skjermen må henge rett på???

Utsnitt av doveggen… Oppløftende lesning.
Dodøra.

Så var turen kommet til Escape room. Vi møtte opp ved Magic Potion Tavern. Her hadde vi valgt rommet/stedet som blir kalt The department of Magic (de har flere). Poenget med escape room, for de som ikke er kjent med konseptet, er at du blir lukket inn i et eller flere rom. Her får du en del gåter, hint i form av gjenstander og koder som du skal sette sammen for å løyse oppgaven slik at du kommer deg ut igjen. Det klarte vi jo med noen hjelpende råd og vink fra en særdeles hyggelig room-wizard. Entusiasmen var stor blant alle familiemedlemmene, og det var mye artigere å gjøre det i virkeligheten enn som spill på i-pad. Skryt fikk vi også for å komme ut derfra uten å ha røket i tottene på hverandre. 🙂

Så tråklet vi oss hjemover igjen i regnet, med noen shoppestop.

Noen ganger så finner man bare noe man må ha, sånn som en veske med bokrygger. Man må jo bare ha det, må man ikke???

Vi skilte lag i dag, for mor var klar for enda litt mer sightseeing i regnet. Like i nærheten av der vi bor er det en fjelltopp, som jeg sa jeg bare måtte på før vi drar herfra. Etter et lite googlesøk fant jeg ut at det ikke bare en ås, det er Calton Hill som til og med er på UNESCOs verdensarvliste, fullt av flere av betydningsfulle bygninger som The National Monument (minnesmerke over falne skotter i napoleonskrigene), observatoriet, Nelson Monument og The Royal High school. I tillegg har den godeste filosofen Hume trasket rundt der. Han var tidlig opptatt av folkehelse, men man trenger kanskje ikke være filosof for å skjønne at man må ha en sunn sjel i et sunt legeme. Likevel kudos for å ha anlagt en av de første allmenne parkene akkurat her.  For utsikta herfra er selv på en typisk, skotsk regntung dag helt brilliant.

Jeg liker byer som har lett tilgjengelige grønne lunger, på vei opp var det både tistler (skotsk nasjonalblomst), eføy, kristtorn, revebjeller og ikke mist valmuer. ❤️

En liten “funfact” om valmuer her borte. Kunstige valmuer blir ofte brukt på jakkeslag fram mot 11. november her i England. Det er for å minne de falne fra første verdenskrig (men senere også andre falne), og den gang også for å samle inn penger til de overlevende. Hvorfor valmuer? Valmuer var det blomsterslaget som først dekket slagmarkene etter krigen. En skotsk dag i regnet var slettes ikke ille!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *