10 år siden sist…
Det er ganske utrolig at det ikke har vært 1. mai feiring her i Kjøllefjord på 10 år. Har vi det for godt? Er det ikke viktig? Er det avleggs?
Dette er et lite blogginnlegg som vitner om at det ikke er det!
Det begynte egentlig i fjor, ja for ganske nøyaktig et år siden. Facebook ble, som vanlig, også brukt for å uttrykke misnøye… Denne gang over manglende flagging på noen av kommunenes flaggstenger. Sigurd Rafaelsen, yngste sønn til selveste “Røde Rune” (ordfører i Sør Varanger) var kjapt ute med å love 1.mai feiring neste år sammen med undertegnede. Og vi holder det vi lover, og det kan vi fordi vi har så mange fine “kammerater” her i bygda som også syntes at dette var en god idé og stilte opp.
Så hvorfor feire 1. mai i verdens rikeste land, ranket som nr 1 på Fns HD-index? Å hvile på egne laurbær, for lenge av gangen er neppe særlig lurt. Og jeg vil gi tre grunner til at jeg mener at en ikke kan la være å feire 1. mai.
For å ta det lokale først. Før våre ungdommer skal ut i arbeid er det viktig at de er godt rustet til å ta gode valg. Nylig har vi i Finnmark fått en presentert en nedslående statistikk hvor våre videregående skoler kommer dårlig ut. Noe av dette skyldes det høye frafallet fylket sliter med. Det er viktig at elevene møter en skole som er virkelighetsnær, samtidig som de får vite at det er mulig å gå andre veier enn det som tradisjonelt sett står sterkest her hos oss. Ikke minst er det viktig å kjempe videre for LOSA-tilbudet som gjør at de kan få bo hjemme til de er (hele)17 år, før de drar herfra, og sist men ikke minst er det viktig å ha lærebedrifter nok til dem som velger dette tilbudet.
Så det nasjonale. Vi har akkurat vært vitne til en tragisk helikopterulykke hvor 13 mennesker mistet livet på vei fra jobb i en bransje som er hardt prøvet fra før. Oljebransjen har vært med på å skape vår rikdom. Vi har penger i fond takket være oljen, men i løpet av to år har omlag 27 000 stillinger i bransjen falt bort. Norge står overfor en gedigen omstillingsprosess fra oljenasjon til…,ja, hvem vet?
Så internasjonalt. Her kunne jeg skrevet om UTALLINGE skjevheter. Men jeg vil fokusere på BARNA. Vi har nettopp gått i tog med parolen Arbeid til alle. Her, i vår del av verden, betyr det alle voksne. Dessverre er det slik at i mange land, innbefatter arbeid til alle, også arbeid til barn. I Sentral og Øst- Europa, for å ta vårt eget kontinent først, er det omlag 5% barn mellom 5 og 14 som er i arbeid. Og de mest sårbare gruppene er mindreårige immigranter og Romfolk. Tallene blir verre jo fattigere landene blir, i Afrika sør for Sahara er tallet 27% (kilde: Unicef). Det er kanskje ikke så rart det er slik når EN lusen % eier 70 % av verdiene.
SÅ NEI, 1. mai er ikke avleggs. Og som Lebesby SVs leder Daniel A Øien sa i sin apell: De unge må engasjere seg, de må sette seg inn i samfunnet for å kunne forstå det.
Men hvordan skal de kunne forstå det, forstå viktigheten av
1. mai, hvis ikke vi viser dem hvordan?
Riktig god 1. mai til alle!