Verdens bokdag, skrivekurs, William Shakespeare og litt til…

Det ville vel ikke være mye til litterær hjemmeside dette, om jeg ikke skrev et par ord på verdens bokdag.
Jeg elsker bøker. Jeg elsker formen, lukten og følelsen av ei ny bok. Jeg kan bruke timesvis og tusenvis på en bokhandel. Foreløpig har jeg to favoritter: Nordkyn bok og papir og Outland; den første på grunn av sitt utvalg og service, den andre på grunn av… akkurat det samme! 🙂

20160420_190431

Bøker har vært en viktig del av min oppvekst, utdannelse og mitt voksenliv. Og er en av de tingene jeg faktisk tror at jeg ikke kan leve uten. Så mange timer med underholdning, så mange verdener, så mange følelser og så mye kunnskap. Alt mellom to permer.

Det er mange bøker som betyr mye for meg. Men den som nok har betydd aller mest for meg er The Shining av Stephen King. Det er også den boka som har gitt meg de mest creepy opplevelsene. Jeg var fjorten, rommet dekorert med plakater, det var sommer og jeg leste til langt på natt. Og akkurat da det var som mest spennende (når tvillingene kommer…) datt plakaten ned fra veggen og oppå meg i senga. Pulsen raste av gårde da jeg prøvde å komme meg fri fra plakaten. Jeg tror nesten at jeg at jeg ikke har vært mer skremt enn akkurat da. Men det er ikke eneste skumle opplevelsen med denne boka. Jeg skrev på hovedfaget og satt på lesesalen (ja, for det ble hovedoppgave om The Shining). Jeg var kommet til scenen der Jack skal fjerne et vepsebol. Jeg la handa på låret mitt, bare sånn helt tilfeldig, og det var noe der. Da jeg løfta hånda var der… en veps! Fy, fader. Hva gir du meg!?!

20160423_190035

Feiring av verdens bokdag ble, for mitt vedkommende, egentlig feiret på onsdag med skrivekurs og bokbad; begge med Kathrine Nedrejord. Hvem er jeg når du blir borte? er hennes første ungdomsbok, og ikke nok med det, hun ble hun bokbadet av våre egne 8. klassinger. Elisabeth L hadde tatt dyptlest boka med dem, så de stilte med godt gjennomtenkte spørsmål og de mestret formatet godt, liksom Kathrine mester sitt nye format godt.

20160420_191542

20160420_195116

20160420_192819

Jeg har som sagt alltid likt å lese, å skrive derimot er noe jeg egentlig har fått mer sansen for som voksen. Her er utdrag fra skrivekurset. Tema var kjærlighet. Universelt tema, men akk så vanskelig å skrive godt om.

20160420_183017

Utfordringer
1. Ta kjærlighetsklisjeer  og lek litt med dem:

Vannet ligger der, jeg svever over det.
Jeg er en varmluftsballong, varm fra innerst til ytterst,
fordi jeg tenker på deg.
Når jeg kjenner hvor høyt jeg elsker deg
setter jeg verdensrekord i høydemeter for
varmluftsballong.

Du er det beste som skjedd meg.
Det vil si du var det beste som hadde skjedd meg.
Helt til i går…
I dag derimot.

2 Skriv en tekst til bildet.

munch_forside_Hovedbilde

Hun har alltid trivdes ved havet. Det er hit hun går når hun er glad, det er hit hun går når hun er trist. Hun står der nå, helt nede ved sjøkanten. Det var blått i går i dag er det grønt. Grønt. Hun bøyer seg ned, kaster en stein i vannet, ringene bølger forsiktig utover før de viskes helt ut. Jeg hvisker forsiktig: Kristin. Hun tar en ny stein! Retter seg opp og står rak. Hun er en trane, stolt, majestetisk. Hun skriker! Jeg bøyer meg unna, men skriket og steinen treffer. Begge to.

3. Skrildringer med bruk av metaforer
Håret ditt er som gavebåndet på en presang
Øynene veksler mellom bobler og dypt vann
Munnen en U rett vei eller oppned
Kroppen en katt, leopard i toppen av et tre.

Verdens bokdag er lagt på Shakespeares dødsdag. Han døde i 1616, så det er 400 år siden i dag faktisk.  Det er vel  ingen som skriver like bra om kjærlighet som nettopp han, mine skriblerier blir som en skolestil i forhold, her er Sonnette 18:

Shall I compare thee to a summer’s day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer’s lease hath all too short a date:
Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm’d;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature’s changing course untrimm’d;
But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest;
Nor shall Death brag thou wander’st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:
    So long as men can breathe or eyes can see,
    So long lives this and this gives life to thee.

Heldigvis skriver også nye forfattere godt, også om kjærlighet. Kan ikke skrive ferdig denne bloggen uten å nevne Ravneringene-serien av Siri Pettersen. En vanvittig god fantasytrilogi om Hirka og Rime og deres grensesprengende kjærlighet, bokstavlig talt.

Screenshot_2016-04-23-21-21-21-1

Og heeeeelt til slutt takk til George RR Martin for Game of Thrones, verden ville vært fattigere uten!! <3image25

kilder:
http://www.kabuso.no/tidlegare-utstillingar/2015/edvard-munch-natur-og-kjensle
http://quotesgram.com/tyrion-lannister-book-quotes/
www.opensourceshakespeare.org/views/sonnets/sonnet_view.php?Sonnet=18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *