Ravensbrück – kvinnenes skjebne

Etter at vi hadde besøkt Sachsenhausen (Sachsenhausen er forøvrig den leiren de fleste nordmennene satt i) og hatt blomsternedleggelse og dikt ved Elias, Asbjørn og Remy ved det norske monumentet var det tid for en liten busstur.
Dagens menneskerettigheten var artikkel nummer 4
Ingen må holdes i slaveri eller trelldom. Slaveri og slavehandel i alle former er forbudt.

Neste leir er Ravensbrück. Den eneste rene kvinneleiren. Hit kom først tyske kvinner som ikke passet inn i Hitlers samfunn. Senere kom det kvinner fra hele Europa. Og hvis du tror at kvinner ble behandlet bedre enn menn tar du feil.

IMG_0318

Her er nok en fortelling:

Ich heisse Adelaïde, ich komme aus Deutschland.
Jeg er faktisk mer tysk enn Hitler. Visste du at han ikke skiftet nasjonalitet og ble tysk før i 1932? Det fortalte foreldrene mine meg før de forsvant. Jeg vet ikke helt hvor de ble av, men de forsvant etter Riksdagsbrannen i 1933. De var medlemmer i kommunistpartiet skjønner du, og Hitler var ikke spesielt begeistret for politiske motstandere. Han var vel egentlig ikke særlig begeistret for noen andre enn seg selv og sin nærmeste krets.

IMG_0307

Etter at foreldrene mine forsvant ble jeg helt alene, jeg hadde ingen søsken. Jeg var 14 da det skjedde, jeg gikk på skolen og var en av de flinkeste i klassen. En dag sto det tyske offiserer utenfor bygningen hvor leiligheten vår lå. Jeg hørte dem nevne navnet mitt til Frau Hessler i 2. etasje. Jeg huket meg ned bak en bil før de fikk øye på meg og begynte å bevege meg i motsatt retning.

Jeg kom aldri tilbake til Königstrasse. Jeg prøvde å ringe på hos Ingrid, moren hennes ville ikke slippe meg inn, det var for risikabelt å ha et barn av kommunister boende hos seg. Hun ba meg holde meg unna. Jeg måtte aldri komme tilbake. Jeg kjente tårene presse seg opp i øynene den første natten jeg måtte tilbringe ute.

Du trodde kanskje det bare var jøder som havnet i Hitlers konsentrasjonsleire? Der tar du feil. Jeg er tysk, jeg var blond og jeg havnet likevel i Ravensbrück. Jeg var det Hitler kalte et «anti-sosialt element», det var to grunnet til var det: Jeg var hjemløs og for å tjene til livets opphold, slik kvinner i håpløse situasjoner har vært nødt til å tjene penger i generasjoner. Jeg ankom i 1938. Da var vi bare tyske jenter, men vi passet ikke inn enten vi var hjemløse, Jehovas vitner, prostituerte eller bare uenige med Der Fürher.

IMG_0312

Etter at krigen brøt ut kom det kvinner fra andre land hit, først tater og sigøynere, så jøder og etterhvert jenter fra hele Europa, fra Norge også. Det var forskjellsbehandling av kvinnene her.  800 av de jødiske kvinnene ble gasset i hjel i Bernburg har jeg fått vite nå etter krigen, resten ble sendt til Auschwitz. Det kom ikke nye før 1944, de kom fra Ungarn.

IMG_0315

Livet i leiren så utrolig nedverdigende, og det sier jeg som kommer fra et liv på gata. Da vi kom ble vi kledt nakne, fratatt alle våre eiendeler, vi ble barbert på hodet og resten av kroppen. Flaggermusene, det var det vi kalte våre kvinnelige fangevoktere på grunn av de lange svarte kappene, sparte de ariske jentene, de var litt bedre enn de andre, så de fikk beholde håret. Etter avlusing og sviende desinfisering var det på det den stripete kjolen, truse, strømper og tresko. Legg merke til at jeg skriver truse i entall, vi fikk bare en og var heldig om vi fikk vaske den en gang i måneden.

IMG_0292

I dager etter vi var kommet var det ulike helsesjekker. Uansett om du skulle til tannlegen var det av med alle klærne og marsjert over plassen hvor både mannlige vakter og de andre kvinnene kunne se oss. Jeg har aldri følt meg så naken som da, både utenpå og inni.

Vi jobbet i fabrikker. Vi sydde, sydde, sydde. Dag ut og dag inn. Greide du ikke oppdraget ditt, var du ille ute. Jeg husker spesielt godt en gang en av de eldre kvinnene ikke greide oppdraget sitt. Vakten kom, hylte til henne: «Hvorfor klarte du ikke oppdraget?» Hun klaget over at hun var syk, og en av jentene kommenterte: «Hun klager alltid over at hun er syk!». Da smalt det, blodsøylen som sto ut av munnen hennes i det slaget traff laget en ny stripe på kjolen min. Slagene og sparkene haglet over henne til hun lå helt stille. «Sett deg opp og jobb!» Hun satte seg opp og gjorde seg ferdig. Etter det kom hun aldri igjen.

IMG_0278

Utenfor murene! Alle ønsket seg utenfor murene! Der var det to alternativer som virket forlokkende. Siemensfabrikken hadde bedre arbeidsvilkår enn de inni leiren, til og med bordellet virket forlokkende. Vi ble lovet bedre rasjoner og kanskje til og med tidligere tidligere løslatelse. Jeg lot meg lure.

IMG_0310

Bordell i en kvinneleir undrer du kanskje? Utenfor vår leir, var det en egen leir for menn. Himmler mente det ville styrke arbeidsmoralen til mennene om de fikk gå på bordellbrakka som belønning. Igjen var jeg «ansatt i verdens eldste yrke». Men da jeg kom til å bli gravid ble jeg ikke løslatt som jeg hadde håpet og trodd. Det var strake veien inn i Ravensbrück igjen.

Da barnet ble født, tok flaggermusene det. Jeg vet ikke om det var jente eller gutt. Det ble borte. Flaggermusene brukte å kaste barna i oven forstår du. De barna som likevel greide å  overleve her var snodige, barn på utsiden hopper tau, leker gjemsel. Barna her leker flaggermus og fange…

IMG_0311

Men jeg kan ikke snakke om barn uten å snakke om Lompi, den lille franske gutten som ble født her inne i hemmelighet, han som unnslapp flaggermusene og ovnen. Han ble født i vaskeriet, gjemt i en bylt med gamle filler. Da de hvite bussene begynte å komme for å hente de skandinaviske jentene mot slutten av krigen, greide de å få morens navn på lista. Hun passerte vaktene. Noen av jentene på innsiden ropte til henne «Hei, du glemte fillebylten din». Deretter kasta de fillebylten med Lompi inni over vaktene. Hun tok i mot og kom seg inn på bussen.

IMG_0276

Dette illustrerer samholdet som var blant jentene her. På tross av all nedverdigelse og forsøk på å gjøre oss til dyr, greide vi å bevare vår menneskelighet og medmenneskelighet med å ta vare på hverandre. Vi fant småting her og der, satte det sammen på ulike måter for å gi hverandre gaver.

IMG_0286    IMG_0299

Jeg vil derfor avslutte med å fortelle om ringen soIMG_0295m mine venninne Rosa fikk laget etter krigen til minne om seg og Cilly og det vennskapet de fikk her i Ravensbrück. På ringens side står fangenummeret deres, og en rød trekant som symboliserer at de var politiske fanger. På toppen er det en elefant som er laget av en tannbørste hun hadde fått av en polsk medfange.

Vennskap er nøkkelen til en bedre verden!

IMG_0305IMG_0302

IMG_0301

Etter endt tur i Ravensbrück, la vi ned rose på den norske og russiske minneveggen. Russisk, fordi Peter er halvt russisk. Det ble avsluttet med en roseseremoni ved tårenes sjø!

IMG_0313

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *